Zašto? Kako? Kada?

 

 

 

 

 

Zašto Via Adriatica?

U Hrvatskoj ne postoji mega pješačka staza, long distance trail.
Želimo povezati atraktivne lokalitete u jednu cjelinu.
Želimo popularizirati manje poznate ali jednako atraktivne krajolike.
Želimo potaknuti odlazak i boravak u prirodi s ciljem njenog upoznavanja i očuvanja.

Kako smo započeli?

Nakon mnogobrojnih druženja u prirodi koje smo kao članovi Pustolovno ekološke udruge AktivNatura proveli pješačeći, planinareći, na biciklima ili u kajacima, na jednom od takvih izleta rodila se ideja o planinarskom putu duž jadranske obale.
Zapravo, sama ideja bila je odgovor na pitanje koji nam se nametnulo: Kako povezati sve te prirodne ljepote, pogled koji se pruža sa planinskih vrhunaca na jadransku obalu i otoke, povijesnu i kulturnu baštinu, u jedinstven doživljaj?
U svijetu postoje mnoge mega staze, long distance trails, koji su vrlo posjećene, uz to su hodanje i planinarenje sve popularniji vidovi boravka u prirodi. Zapitali smo se: A zašto ne i u Hrvatskoj kad postoje svi uvjeti?!
Stoga ne sumnjamo da će Via Adriatica Trail kao prva takva staza u Hrvatskoj izazvati veliko zanimanje i posjećenost.

Zašto baš dužobalna staza?

Zapravo, prva ideja bila je povezati prirodne ljepote cijele zemlje samo jednom stazom, od Kopačkog rita do Prevlake! No, ne umanjujući vrijednost ostalih područja, zaključili smo da se, barem nama, ona najatraktivnija područja nalaze duž jadranske obale. Najviši planinski vrhovi nižu se upravo tim pravcem a k tome je fascinantan pogled na more i otoke neizbježan. Budući da je Hrvatska mediteranska turistička destinacija, ovdje smo, osim hrvatskih građana, u vidu imali i brojne strane goste koji svoj godišnji odmor provode baveći se raznim aktivnostima u prirodi.
Planirajući stazu imali smo na umu i Hrvatsku planinarsku obilaznicu koja povezuje 152 vrha u Hrvatskoj, no za razliku od nje, ideja nam je bila neprekinuta linija, odnosno jedna jedinstvena staza.
Osim toga, povezujući dobro poznate i atraktivne planinarske lokalitete, otkrivamo manje poznate ali isto tako vrlo atraktivne krajeve kroz koje staza prolazi.

Zašto samo u Hrvatskoj?

Čvrsto stojimo iza tvrdnje da „u prirodi ne postoje granice“. To na najbolji način provodi u djelo projekt mega staze Via Dinarica koja se proteže planinskim gorjem Dinaridi sve od Albanije pa do Slovenije.
Bez obzira na to, naša želja bila je napraviti stazu za koju se može reći da je hrvatska mega staza.

Zašto ime Via Adriatica?

Via je put. S obzirom na duljinu staze koja se prolazi danima ili mjesecima, možemo reći da se radi o putovanju. Osim spomenute Via Dinarice postoji i Via Alpina koja se proteže Alpama kroz 8 zemalja. S obzirom na geografsku blizinu i povezanost, našli smo logičnim našu stazu nazvati Via Adriatica.

Zašto od Kamenjaka do Prevlake?

Kamenjak i Prevlaka istaknute su rubni lokaliteti na zapadu i jugu hrvatskog priobalja. Pula kao početak i Dubrovnik kao kraj puta i međunarodno su poznate destinacije pa ih koristimo u promoviranju staze. S obzirom na prometnu povezanost i blizinu zračnih luka to su odlični pristupi stazi posebice za strane goste.

Kako izgleda staza?

Stazu smo zamislili kao što ravniju liniju koja povezuje atraktivne planinarski lokacije duž jadranske obale.
U naravi, staza je kombinacija postojećih označenih planinarskih putova, šumskih cesta, poljskih puteva te nešto lokalnih cesta s neznatnim prometom.
Nastojimo izbjegavati veća naseljena mjesta kako bi putnik proveo što je više moguće vremena u prirodi. Također, staza pruža mnoge opcije za posjet zanimljivostima uz stazu koji su udaljeni od najviše par sati pa do samo nekoliko minuta hoda.

Kome je staza namijenjena?

Statistike pokazuju kako je aktivni turizam u koji se ubrajaju sve aktivnosti na otvorenom, a ne samo one adrenalinske ili ekstremne, u stalnom porastu. Stoga nam je namjera bila obuhvatiti najširu populaciju kao ciljnu skupinu.
Osim iskusnih i aktivnih planinara kojima će višednevno putovanje stazom biti novi izazov, usmjereni smo i prema onima koji žele aktivan odmor ali preferiraju manje zahtjevne aktivnosti koje ne iziskuju veće napore. Via Adriatica pruža različite mogućnosti korištenja, od ugodne višesatne šetnje, planinarenja s obilaskom više vrhova u samo jednom danu pa do višednevnih tura ili pravog thrue hikinga za one najodvažnije. Vjerujemo da tako na najbolji način promoviramo kretanje kao zdrav način života te senzibiliziramo najširu javnost za upoznavanje, zaštitu i očuvanje okoliša.

Tko stoji iza projekta?

Pokretač ideje je Srećko Vukov, 'motor' i 'idejni vođa' Pustolovno ekološke udruge Aktivnatura. No, bez članova Aktivnature uvijek spremnih na izazove, projekt ne bi bio moguć!
AktivNatura broji gotovo 100 članova, a na Facebooku nas prati više od 6000 ljudi. Na projektu Via Adriatica Trail surađujemo s članovima lokalnih planinarskih društava koja djeluju na područjima kojima staza prolazi te pojedincima volonterima, zaljubljenicima u prirodu, koji su oduševljei idejom Via Adriatice.

Može li se staza koristiti?

Da, moguće je prijeći cijelu stazu ili samo pojedine dionice. Onoga tko želi hodati Via Adriaticom rado ćemo uputiti kako da to učini. Dovoljno je javiti nam se.