...100 vrhova, 1 obala


...1250000 koraka, 1 staza

 

 

 

 

 

 

1100 km

41000 m ukupna visinska razlika

 

Javite se sa staze fotografijom i dojmom :)

VA karta

Prati nas na Nfb blue

Upute

Za pregled trase Via Adriatice, analizu i planiranje hodanja i učitavanje gpx traga koristite neku od aplikacija za outdoor aktivnosti - AlpineQuest, Komoot i sl..

Planine kojima prolazi Via Adriatica

Učka, Grobničke Alpe, Snježnik,Risnjak, masiv Vinodolskog i Senjskog zaleđa, Velebit, Dinara, Svilaja, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, Biokovo, Zmijsko brdo (Monte Vipera), Sniježnica

Vrhovi iznad 1000 m

Vojak (Učka), Obruč (Grobničke Alpe), Snježnik (Goranska visoravan), Risnjak (Goranska visoravan), Tuhobić (Goranska visoravan), Zagradski vrh (Vinodolsko zaleđe), Veliki Rujnik (Vinodolsko zaleđe), Vučjak (Sjeverni Velebit), Visočica (Srednji Velebit), Budakovo brdo (Srednji Velebit), Prikinuto brdo (Srednji Velebit), Visibaba (Srednji Velebit), Vaganski vrh (Južni Velebit), Sveto brdo (Južni Velebit), Tulove grede (Južni Velebit), Sinjal (Dinara), Velika Duvjakuša (Dinara - Troglavska skupina), Svilaja-vrh (Svilaja), Šćirovac (Biokovo), ​Sveti Ilija (Biokovo), Sveti Jure (Biokovo), Vošac (Biokovo), Sveti Ilija (Sniježnica)

Rijeke koje prelazi Via Adriatica

Raša, Cetina, Zrmanja, Ombla, Ljuta, Krčić, Krupa, Krnjeza, Butižnica

Jezera uz koja prolazi Via Adriatica

Perućko jezero, Baćinska jezera

Zaštićena područja kroz koja prolazi Via Adriatica

Značajni krajobraz Donji Kamenjak, Značajni krajobraz Labin-Rabac-Prklog, Park prirode Učka, Nacionalni park Risnjak, Park prirode Velebit, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Nacionalni park Paklenica, Posebni geomorfološko-hidrološki rezervat Krčić, Spomenik prirode Cetina-Vrela, Posebni rezervat Jadro, Značajni krajobraz Kanjon Cetine, Značajni krajobraz Brela, Park prirode Biokovo, Posebni rezervat u moru-Malostonski zaljev, Park šuma Trsteno-Brsečine, Spomenik parkovne arhitekture Dvije platane u Trstenom, Značajni krajobraz Rijeka Dubrovačka

Zalagat ćemo se da se cijeli masiv Dinare s Troglavskom skupinom, Poljička planina i Omiška Dinara također zaštite na odgovarajući način.

Županije i općine kroz koje Via Adriatica prolazi

• Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska

53 općine: Medulin, Marčana, Barban, Raša, Labin, Kršan, Mošćenička Draga, Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Viškovo, Klana, Bakar, Lokve, Delnice, Fužine, Općina Vinodolska, Novi Vinodolski, Senj, Karlobag, Starigrad, Jasenice, Obrovac, Gračac, Ervenik, Knin, Kijevo, Vrlika, Sinj, Muć, Lećevica, Kaštela, Solin, Klis, Split, Podstrana, Omiš, Brela, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora, Gradac, Ploče, Trpanj, Orebić, Janjina, Ston, Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Župa Dubrovačka, Konavle

Oznake i signalizacija

Pri realizaciji projekta Via Adriatice veliku pozornost posvećujemo sigurnosnim aspektima staze, pa u svrhu prevencije gubljenja hodača predstavljamo standardizirane oznake duž trase Via Adriatice.

S obzirom da je cca 70% Via Adriatice već označeno standardnim crveno-bijelim oznakama HPS-a, na tim dionicama nema potrebe za dodatnim označavanjem staze.

Za kretanje Via Adriaticom, do daljnjeg je obavezna uporaba GPS uređaja i/ili mobitela kojim se prati snimljen GPS trag. 

Na raskrižjima staza na kamenu ili (u nedostatku kamene površine) drvetu stajati će stilizirana oznaka VA visine 10-12 cm i strelica koja pokazuje daljnji smjer kretanja. Oznaka je bijele boje uokvirena tanjom linijom svijetloplave do tamnoplave boje. 

Na dijelovima staze između raskrižja povremeno će na stablima i/ili drvenim stupovima stajati aluminijska pločica dimenzija 10x10 cm s nazivom staze u svrhu povremene vizualne potvrde da je hodač na pravom putu.

Procjenjujemo da će na ukupnih cca 1070 km Via Adriatice biti oko 1000 oznaka pod brojem 2 i oko 1500 oznaka pod brojem 3.

U planu je da se na dionicama staze koje idu ulicama i cestama kroz naseljene dijelove na već postojeće stupove prometnih znakova obujmicama postave oznake s nazivom staze dimenzija 10x15 cm.

Čim prvi uzorak bude gotov predstavit ćemo ga javnosti.

Pozivamo pojedince, sportske i rekreativne udruge i planinarska društva da sudjeluju u označavanju staze po navedenom standardu na način da označe njima najbliže dionice staze.

Ne ostavljaj trag

Tijekom boravka u prirodi vodimo računa o odgovornom ponašanju i našem utjecaju na prirodu. Cilj nam je ne ostaviti nikakav trag!

Ovo je sedam načela razvijenih u cilju educiranja o održivim praksama kojima se izbjegava utjecaj na prirodu. Osim u prirodi, vrlo lako ih možete primijeniti i u svakom drugom okolišu - od lokalnih parkova pa do vašeg dvorišta.

7 načela:

  • Planiraj i pripremi se unaprijed
  • Hodaj postojećim stazama i kampiraj na ustaljenim mjestima
  • Pravilno zbrini otpad i ponesi ga sa sobom
  • Ostavi ono što pronađeš (osim ako nije ostavljeni otpad)
  • Budi oprezan s vatrom
  •  Poštuj biljni i životinjski svijet ali i neživu prirodu
  • Budi obziran prema drugim posjetiteljima

Premda velika većina ljubitelja prirode djeluje u skladu s navedenim načelima kao najveći problem još uvijek se javlja obavljenje nužde u prirodi. Osim što to, posebno u slučaju kraćih relacija, možeš “obaviti prije nego što kreneš”, za vrijeme dužeg boravka u prirodi možeš primijeniti jednako elegantno rješenje. Veliku nuždu obavi u rupu koju si malom lopaticom iskopao podalje od staze i zatrpaj. Uvijek imaj uz sebe nekoliko debljih plastičnih vrećica, kao one za zamrzavanje, u koje možeš odlagati toaletni papir bez bojazni da će se osjetiti neugodan miris.

Prirodno prirodi!

Način označavanja

Oznake na Via Adriatici su bijelo-plave jer stazu tretiramo i označavamo i kao turistički put s jedinstvenim prepoznatljivim oznakama.

  1. Samo na križanjima i "ulascima u stazu" odnosno na svim mjestima gdje postoje najmanje dvije opcije za hodanje (posljedično i mogućnost da se krivo skrene) bijelom bojom koja je uokvirena plavom staviti VA i strelicu a gdje nema mjesta dovoljno je staviti i strelicu.
  2. Na opisanim križanjima gdje ne postoje podloge gdje je moguće staviti oznaku VA i strelicu možete na početku ulaska u stazu staviti bijelo-plavu oznaku ukrug ako se radi o stablu malog promjera ili aluminijsku pločicu VA na stablo većeg promjera.
  3. Na dužim ravnim dionicama na stablo ili stup dalekovoda možete staviti po jednu aluminijsku pločicu VA čisto kao vizualnu potvrdu hodaču da je na pravom putu.

NAPOMENA:

Ako planirate označavati dio Via Adriatice koji prolazi Nacionalnim parkom ili Parkom prirode javite nam da to možemo najaviti upravi parka. To možete učiniti i sami.

Za aluminijske pločice i pripadajuće inox vijke pošaljite nam adresu na koju ćemo vam ih poslati.

Plavu i bijelu boju možete nabaviti u svim trgovinama boja i lakova. U plavu možete umiješati malo bijele kako biste dobili svijetloplavu nijansu, bližu boji loga Via Adriatica. Preporučamo boju na vodenoj bazi radi lakšeg čišćenja kistova.

Odricanje od odgovornosti

Sve informacije objavljene na ovim web stranicama (gpx tragovi, karte, virtualni prikazi i ostale informacije) informativnog su karaktera te mogu sadržavati pogreške.
Staza se u naravi koristi na vlastitu odgovornost.

Sadržaji na web stranici viaadriatica.org objavljuju se u dobroj namjeri te se PD AktivNatura i članovi tima Via Adriatica Trail u potpunosti odriču svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati korištenjem ove web stranice ili je na bilo koji način vezana uz korištenje ove web stranice, za bilo koje radnje korisnika uporabom ili zlouporabom sadržaja ove web stranice, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja ove web stranice.

PD AktivNatura zadržava pravo izmjene ovih uvjeta korištenja i korištenja web stranice u bilo kojem trenutku te neće biti odgovoran za moguće posljedice proizašle iz takvih promjena. Navedene promjene stupaju na snagu objavljivanjem na ovim web stranicama. Zbog toga se posjetiteljima preporuča periodička provjera sadržaja ove stranice.